Yoga

Het is onmogelijk om kort te vertellen wat yoga is. Ten eerste is yoga zóveel dat het moeilijk is om in een paar zinnen samen te vatten. En ten tweede is yoga ontzettend persoonlijk; iedereen ervaart het anders.

 

Voor mij is yoga zelfonderzoek. Op fysiek gebied kan yoga je leren luisteren naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen. Maar yoga werkt niet alleen fysiek, het werkt door op alle lagen van je zijn en in je hele leven. De yogamat mag jouw oefenplek zijn en wat je op de mat leert, neem je mee je dagelijks leven in.

 

Hoewel yoga stamt uit oeroude tradities, is het volgens mij niet de bedoeling om deze blindelings te volgen. Ik gebruik ze liever als inspiratiebronnen en wegwijzers op mijn eigen levenspad.

Yogalessen

 

Tijdens de yogalessen wisselen verschillende soorten oefeningen elkaar af. We maken het lichaam los, strekken het en versterken het. Ook doen we meditatieve oefeningen, stilzittend of in beweging.

 

Alle oefeningen zijn gericht op balans, vertraging, bewustwording en ontspanning. Alles wat er in het moment aanwezig is mag er zijn; het hoeft niet te gaan, maar het hoeft ook niet te blijven. Tegelijkertijd zorgen we voor onszelf door oefeningen die het lichaam en de geest gezond en in balans houden.

 

Tijdens de lessen nemen we de tijd om in te checken bij onszelf en te voelen: hoe gaat het nu echt met mij?

Live online yoga

 

Thuis is waarschijnlijk de plek waar je het meest jezelf kunt zijn. De ideale plek dus voor het doen van zelfonderzoek door middel van yoga.

 

De ervaring leert dat het toch ook fijn is om yoga te doen in contact met anderen. Yoga betekent ook verbinding, niet alleen de verbinding met jezelf, maar juist ook de verbinding met de wereld om je heen.

 

Tijdens live online yogalessen combineren we dit met elkaar. Je kunt de les volgen in je eigen, vertrouwde omgeving, terwijl je toch in contact staat met anderen die hetzelfde doen als jij. Ieder op hun eigen manier, maar toch met elkaar verbonden.

Meer lezen?

 

Wil je meer lezen over yoga? Neem dan eens een kijkje op mijn blog. Hier vertel ik meer over de praktische zaken rondom de yogalessen, het gebruik van het programma Zoom en over yoga in het algemeen. Er komen regelmatig nieuwe blogs online!