Blog

Grenzen

Grenzen; iedereen heeft ze, maar vaak merken we ze niet op. Dat is ook niet gek in een wereld die constant van je vraagt om je grenzen te negeren. Want je kent vast het gezegde wel: het leven begint pas buiten je comfortzone! Maar is dat wel zo? Wat is er mis met de comfortzone?

 

Ik heb gemerkt dat het vaak juist averechts werkt om over je grenzen heen te gaan. Het bewust opzoeken en oprekken van grenzen daarentegen is helemaal niet verkeerd. Maar het belangrijkste is om dit met beleid te doen en niet te snel te willen gaan. Want door te snel te veel te willen, ga je weer over je grenzen heen.

 

We hebben niet voor niets grenzen. Ze geven de scheidslijn aan tussen onszelf en de buitenwereld. Ze zijn bedoeld om je te beschermen. Grenzen zijn ook ontmoetingsplekken. Op de grens kun je de wereld ontmoeten, maar je kunt er ook jezelf ontmoeten. 

 

Wat gebeurt er als je zit met gestrekte benen en een rechte rug? Waarschijnlijk kom je vroeg of laat een grens tegen; je hamstrings kunnen niet meer verder rekken. Dat punt is een prachtige ontmoetingsplek met jezelf. In plaats van door te duwen of helemaal terug te kruipen in je comfortzone, blijf eens een tijdje op die plek. De plek waar je nét tegen de grens van je comfortzone aanschuurt. Adem rustig in en uit, observeer wat er gebeurt. Wat komt er naar boven? Kun je op de grens aanwezig zijn en voor jezelf zorgen? Voelen wat op dat moment bij jouw lichaam past? Misschien een stukje terug uit de houding, of na verloop van tijd iets dieper doorbuigen? Niet omdat het moet, maar omdat de ruimte als vanzelf ontstaat.

 

Als je je vaak begeeft op het randje van je comfortzone, rekt deze vanzelf steeds iets meer op. Je vergroot daarmee je comfortzone, zonder er extreem buiten te leven. En ik heb gemerkt dat het leven binnen die comfortzone helemaal zo verkeerd niet is!