Blog

Afleiding

 

Als je thuis yoga beoefent, ben je wellicht sneller afgeleid dan wanneer je in een zaal bent. Of heb je de neiging om mee te blijven gaan in 'de waan van de dag.' Maar als je er bewust voor kiest om van je yogales een moment te maken dat helemaal voor jou is, en onderstaande tips uitprobeerd, kun je de yogales toch ongestoord doorkomen. En mocht je toch een keer gestoord worden, geen probleem, yoga is ook meebewegen met wat er op dat moment is en bewust keuzes maken.

 

Huisgenoten

Eén van de dingen die het meest storend zijn tijdens het thuis beoefenen van yoga, blijken huisgenoten en/of huisdieren te zijn. Ervaar jij deze last ook? Zorg dan dat huisdieren niet in jouw yogaruimte kunnen komen tijdens de les. Overigens mag dit natuurlijk wel, als je het gezellig vind.

 

Meld bij menselijke huisgenoten dat jij je een uurtje terugtrekt voor een yogales en dat je niet gestoord wilt worden. Dit kan in het begin even wennen zijn voor hen, maar als je de deur uit zou gaan voor een yogales ben je ook niet beschikbaar. Probeer jezelf daarom echt deze tijd te gunnen en je grenzen aan te geven.

 

Meldingen van je apparaat

Ook meldingen vanaf je apparaat kunnen storend werken. Kijk of je dus alle meldingen op je apparaat uit kunt zetten tijdens de les. Denk daarbij ook aan meldingen van andere apparaten. Misschien kun je je telefoon ook wel gewoon in een andere ruimte laten liggen.

 

Het huishouden

"Ik zie de hele tijd overal stof liggen!" zei één van de dames die ik interviewde voor mijn scriptie-onderzoek naar online yogalessen. Tja, waarschijnlijk lig je normaliter niet zo vaak op je huiskamervloer onder je bank te loeren. En dat doe je tijdens de yogales ineens wel. Je kunt dan natuurlijk blijven kijken naar het stof, maar je kunt je ook voornemen om deze week eens extra onder de bank te stofzuigen. Om de week daarna waarschijnlijk weer ergens anders stof te ontdekken. Maar tijdens de les hoef je daar niet direct iets mee, kijk of je het dan kunt dus loslaten. En onderzoek waar voor jou de balans ligt tussen ergens actie op ondernemen en iets accepteren zoals het is.

 

Andere afleidingen

Naast bovenstaande afleidingen, zijn er nog heel veel andere afleidingen te noemen. De klok bijvoorbeeld, of die stapel boeken die je altijd nog zou willen lezen. Of misschien kijk je vanuit je yogaplek wel naar buiten en zie je daar allerlei afleidingen voorbij komen. 

Onderzoek voor jezelf of je de afleidingen kunt wegnemen. Mocht dat niet lukken, onderzoek dan of je je misschien iets minder door de afleidingen kunt laten meeslepen. Keer telkens bewust terug naar het hier en nu en naar de les.

Het feit dat je afgeleid wordt, wil echt niet zeggen dat je yoga aan het mislukken is. Het feit dat je het opmerkt wil juist zeggen dat je heel goed yoga aan het beoefenen bent. Yoga is bewustwording, jezelf verbinden met jezelf en het moment. Je bent aan het oefenen en afleiding hoort daarbij!